Presteert de accu van uw fiets niet meer? Kunt u steeds minder kilometers afleggen met dezelfde accu? Na verloop van tijd kan de actieradius van een e-bike merkbaar afnemen, doordat de energiecellen in de accu slijten. In plaats van direct een nieuwe accu aan te schaffen, kiezen steeds meer mensen voor revisie. Maar wat houdt het reviseren van een fietsaccu precies in?
Bij een revisie worden de versleten batterijcellen binnenin de accu vervangen door nieuwe, hoogwaardige cellen. De behuizing, elektronica zoals het Battery Management System (BMS) en andere functionerende onderdelen blijven behouden. Hierdoor krijgt de accu zijn capaciteit grotendeels of zelfs volledig terug, en kan de levensduur van de fiets aanzienlijk worden verlengd.
Vrijwel elke accu is geschikt voor revisie. Een belangrijke voorwaarde is dat de behuizing, het BMS en andere elektronische onderdelen nog in goede staat zijn. Als deze onderdelen ernstige schade hebben opgelopen, bijvoorbeeld door een flinke valpartijen of veel waterschade, kan reviseren soms onmogelijk zijn.
Een fietsaccu laten reviseren begint met een diagnose. De accu wordt getest om vast te stellen in welke staat de batterijcellen en het BMS verkeren. Daarna wordt de behuizing geopend en worden de oude cellen veilig verwijderd. Vervolgens worden nieuwe energiecellen geplaatst, vaak met een hogere capaciteit dan het origineel, afhankelijk van je wensen.
Na het vervangen van de cellen wordt de accu opnieuw gekalibreerd en uitgebreid getest om zeker te zijn dat hij veilig en efficiënt werkt. Je ontvangt een testrapport en 2 jaar garantie op de revisie.
Er zijn meerdere overwegingen om te kiezen voor revisie boven de aanschaf van een nieuwe accu:
Kostenbesparing: Revisie is aanzienlijk goedkoper dan een nieuwe accu kopen.
Duurzaamheid: Door onderdelen te hergebruiken wordt de afvalberg verminderd en het milieu minder belast.
Capaciteitsverbetering: Bij revisie kan gekozen worden voor batterijcellen met een hogere capaciteit, waardoor de actieradius van de e-bike verbetert.
Snellere oplossing: Vooral bij lange levertijden van nieuwe accu’s biedt revisie vaak een snellere uitweg.
Beschikbaarheid: Voor oudere modellen waarvan geen nieuwe accu’s meer verkrijgbaar zijn, is revisie soms de enige praktische oplossing.
Hoewel reviseren veel voordelen biedt, zijn er ook enkele punten om rekening mee te houden:
Geen volledige vernieuwing: Alleen de cellen worden vervangen. Als het BMS of andere onderdelen verouderen, kunnen alsnog problemen ontstaan. Accu-Swap test wel zorgvuldig alle accu’s om er zeker van te zijn dat je accu werkt.
Bij Accu-Swap hebben we ruime ervaring in het reviseren van fietsaccu’s. We gebruiken uitsluitend hoogwaardige lithium-ioncellen en zorgen voor een nauwkeurige revisie, vaak met mogelijkheid tot capaciteitsvergroting. Meld eenvoudig online je fietsaccu aan voor revisie, stuur de accu op of breng hem langs, en ontvang binnen enkele werkdagen een gereviseerde accu met 2 jaar garantie terug. Vragen? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel 076-2050575.
Ook actief in België? Kijk op www.batterij-swap.be voor meer informatie.
De capaciteit van de accu bepaalt grotendeels hoeveel kilometer u met een volle accu kunt afleggen. U kunt dit het beste vergelijken met de benzinetank van een auto: naarmate de tank groter wordt (en dus de capaciteit toeneemt), profiteert u van een grotere hoeveelheid brandstof.
Een belangrijk voordeel van revisie is dat u de capaciteit naar wens kunt vergroten. Afhankelijk van de gekozen capaciteit (uitgedrukt in Wh), wordt het bereik van een batterij met een bepaald percentage vergroot. Als wij de capaciteit van uw fietsaccu bijvoorbeeld upgraden met 10%, dan wordt de fietsafstand maximaal 10% groter (in vergelijking met een nieuwe accu), onder gelijke omstandigheden.
U moet daarbij wel altijd in beschouwing nemen dat er nog een aantal factoren bepalend zijn voor de actieradius van uw e-bike. De grootte van de benzinetank zegt namelijk niets over de omstandigheden of de efficiëntie van de motor/bestuurder.
De volgende factoren zijn rechtstreeks van invloed op het aantal kilometers dat per acculading gereden kan worden: