De temperaturen stijgen en de zon laat zich steeds vaker zien. Dat betekent maar één ding: het voorjaar is in aantocht en daarmee start het fietsseizoen! Tijd om jouw elektrische fiets uit de schuur te halen en de spinnenwebben te verwijderen. Met deze handige voorjaar-checklist zorg je ervoor dat zowel je fiets als je accu weer in topconditie zijn


1. Maak je fiets schoon 

Vuil, modder en stof hebben zich afgelopen winter opgehoopt op je fiets en kunnen invloed hebben op de prestaties van je fiets. Voordat je weer de weg op gaat, is het daarom belangrijk om je fiets goed schoon te maken.  Om te beginnen: zet je elektrische fiets tijdens het schoonmaken niet ondersteboven! Hierdoor kan er water in de motor of display terechtkomen, wat storingen of schade kan veroorzaken. 

Stap 1: Gebruik lauwwarm water, milde zeep. Maak bijvoorbeeld gebruik van afwasmiddel of autoshampoo. 
Stap 2: Spoel voorzichtig af met een natte doek of zachte borstel. Elektronische onderdelen zijn kwetsbaar dus maak geen gebruik van een hogedrukreiniger. Dit kan het vet uit de lagers spuiten. 
Stap 3: Droog je fiets goed af. Vooral de contactpunten van de accu en motor verdienen extra aandacht. Een droge, schone fiets voorkomt roest en zorgt voor een langere levensduur.
Stap 4: Poets de display en bedieningsknoppen. Gebruik een microvezel doek om vuil en vingerafdrukken te verwijderen.
 
Wil je je fiets extra laten stralen? Breng dan een beschermende waxlaag aan op het frame. Dit zorgt niet alleen voor een mooie glans, maar beschermt je fiets ook tegen vuil en vocht. 
 
 

2. Smeer de ketting

Wist je dat een elektrische fiets meer kracht op de ketting zet? Hierdoor slijt hij sneller. Door de ketting goed te smeren, blijft hij soepel en gaat hij langer mee.
 
  • Is de ketting goed schoon? Gebruik een kettingreiniger of een doek met ontvetter.
  • Heeft de ketting voldoende smeermiddel? Nee? Smeer de ketting dan in met geschikt smeermiddel, dit voorkomt roest en slijtage.
  • Draaien de tandwielen goed? Controleer de tandwielen. Een versleten cassette kan zorgen voor schokkerig schakelen.

 

3. Controleer onderdelen

Het is slim om de onderdelen van je fiets te (laten) controleren. Is alles in orde? Dan kun je met een gerust hart de weg op. 

Banden 

Banden lopen langzaam leeg, vooral als je fiets een tijdje stil heeft gestaan.

  • Zijn de banden goed opgepompt? De juiste spanning (vaak 3,5 – 4,5 bar) zorgt voor minder rolweerstand en een langere accuduur.
  • Ziet het profiel er goed uit? Slijtage zorgt voor minder grip, vooral op natte wegen.
  • Zitten er scheurtjes in de banden? Inspecteer de banden goed, vooral als je e-bike in een koude schuur heeft gestaan.
 

Verlichting en elektronica

Een elektrische fiets heeft meerdere elektrische onderdelen die goed moeten werken.
  • Doet de verlichting het? Vervang batterijen of laad USB-oplaadbare lampjes op
  • Werkt het display goed? Werkt je e-bike display nog goed en zijn alle standen beschikbaar?
  • Is de bedrading in orde? Losse of beschadigde kabels kunnen storingen veroorzaken.
 

Remmen

Een elektrische fiets is zwaarder en sneller dan een gewone fiets, dus goed werkende remmen zijn extra belangrijk.
  • Is de remkracht nog goed? Voelen de remmen stroef of reageren ze traag?
  • Zijn de remblokken en schijven nog in orde? Slijtage kan namelijk de remkracht verminderen.
  • Zijn de remkabels nog in goede staat? Beschadigde kabels kunnen zorgen voor minder remvermogen.
 

Slot

Een elektrische fiets is een waardevolle investering, dus je hebt waarschijnlijk al een stevig slot. Maar is het nog in goede staat? Een versleten of beschadigd slot biedt minder bescherming. Controleer daarom het volgende:
 
  • Werkt het slot nog soepel? Als het openen of sluiten stroef gaat, kan dit duiden op slijtage.
  • Draait de sleutel zonder moeite? Smeer het slot indien nodig met een geschikt smeermiddel om vastzitten te voorkomen.
  • Zijn er roestplekken of beschadigingen? Roest of scheurtjes in het slot kunnen de beveiliging verzwakken.
 

Accu

Heb je je fietsaccu lang niet gebruikt? Dan is het verstandig om die eerst goed te controleren. Na een koude winter kan je accu namelijk minder presteren. Goed onderhoud van je fietsaccu zorgt ervoor dat je zonder zorgen het voorjaar in fietst. 
 
  • Is je accu volledig opgeladen? Voordat je weer gaat fietsen, laad je de accu helemaal op om de batterijcellen te activeren.
  • Is de accu-aansluiting goed gereinigd? Gebruik een droge doek om stof en vuil te verwijderen en zorg dat de contactpunten schoon zijn.
  • Is de accubehuizing in orde? Controleer de accubehuizing. Bekijk of er scheurtjes, deuken of andere beschadigingen zijn die de werking kunnen beïnvloeden.
  • Merk je iets aan de actieradius? Doe een testrit, controleer of de actieradius nog in orde is en of de ondersteuning goed werkt.
 
Is de accu van je fiets snel leeg en kan je niet meer zo ver fietsen als voorheen? Dat is vervelend, maar er is goed nieuws! Je kunt je fietsaccu laten reviseren. Dit is een goedkoper en duurzamer alternatief voor het kopen van een nieuwe fietsaccu. Bekijk de mogelijkheden van AccuSwap. Heb je nog vragen? Neem contact met ons op. We helpen je graag! 
 
Met deze checklist is jouw fiets helemaal klaar voor het voorjaar! Tijd om de weg op te gaan en te genieten van zonnige ritjes. 
 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WAT DOE REVISIE?

De capaciteit van de accu bepaalt grotendeels hoeveel kilometer u met een volle accu kunt afleggen. U kunt dit het beste vergelijken met de benzinetank van een auto: naarmate de tank groter wordt (en dus de capaciteit toeneemt), profiteert u van een grotere hoeveelheid brandstof.

Een belangrijk voordeel van revisie is dat u de capaciteit naar wens kunt vergroten. Afhankelijk van de gekozen capaciteit (uitgedrukt in Wh), wordt het bereik van een batterij met een bepaald percentage vergroot. Als wij de capaciteit van uw fietsaccu bijvoorbeeld upgraden met 10%, dan wordt de fietsafstand maximaal 10% groter (in vergelijking met een nieuwe accu), onder gelijke omstandigheden.

U moet daarbij wel altijd in beschouwing nemen dat er nog een aantal factoren bepalend zijn voor de actieradius van uw e-bike. De grootte van de benzinetank zegt namelijk niets over de omstandigheden of de efficiëntie van de motor/bestuurder.

De volgende factoren zijn rechtstreeks van invloed op het aantal kilometers dat per acculading gereden kan worden:

× Hoe kan ik je helpen?